Podjela svjedodžbi

Podjela svjedodžbi učenicima prvih, drugih i trećih razreda održat će se 28. lipnja prema sljedećem rasporedu:
   A smjena u 9 sati
   B smjena u 10 sati.
 

Završna svečanost za maturante

Završna svečanost za maturante 
 
Svečana podjela svedodžbi maturantima održat će se u dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 26. lipnja u 19 sati. Radujemo se vašem dolasku!
 
 
 
 
 
 
 

Poziv na skup dobitnika Nobelove nagrade - Nobel Days

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji djeluju u udrugama NeuroSplit i Udruzi studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) organiziraju projekt pod nazivom Nobel Days koji će se održati tijekom rujna 2019. u gradu pod Marjanom. Nobel Days okupit će dobitnike najprestižnije i najcjenjenije nagrade za znanstvena postignuća, Nobelove nagrade.

Četiri dobitnika održat će predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima svim zainteresiranim stanovnicima grada Splita i njegovim posjetiteljima, s posebnim naglaskom na učenike, studente i akademsko osoblje.

Ovako jedinstvena prilika rijetko se pruža građanima u bilo kojem dijelu svijeta. Na ovaj način želimo Split i Sveučilište u Splitu dodatno istaknuti kao jedno od najatraktivnijih središta znanosti u regiji, ali i šire. Kroz dva dana 3. i 4. rujna 2019. tijekom kasnih popodnevnih sati održat će se predavanja svjetskih stručnjaka kao i panel rasprava – Nobel Talk, a sudjelovat će četiri dobitnika Nobelove nagrade. Joachim Frank, biofizičar, 2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa. Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, 1993. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena. Georg Bednorz, mineralog i fizičar, dobio je 1986. Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina. Harald zur Hausen, njemački virolog, dobio je 2008. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice. Harald zur Hausen bi svoje predavanje održao 24. rujna izdvojeno kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju. Prvi dan, odnosno 3. rujna, započeli bismo svečanim otvaranjem s prigodnim glazbeno-scenskim programom te obraćanjima visokih uzvanika iz grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, nadležnih ministarstava i ostalih tijela uz predstavljanje naših gostiju, pokrovitelja i sponzora. Nastavili bismo program predavanjem Nobelovca Georga Bednorza te bismo dan završili moderiranom panel raspravom triju Nobelovaca – Nobel Talk gdje bi prisutni mogli postavljati pitanja dobitnicima Nobelove nagrade.

Drugog dana u planu su predavanja Richarda Robertsa i Joachima Franka između kojih se nalazi prigodna pauza s dijelom posvećenim našim sponzorima i pokroviteljima.

Sve naše akcije i projekti za cilj imaju poticanje izvrsnosti u akademskoj zajednici što ima izravan utjecaj na napredak i zadovoljstvo kako lokalne, tako i šire društvene zajednice. Upravo zato bismo htjeli uključiti u ovaj jedinstveni događaj i učenike Vaše škole. Stoga, bilo bi odlično kada biste mogli preko nastavnog osoblja ili drugim kanalima (web, Facebook) obavijesiti Vaše učenike i profesore koji bi htjeli sudjelovati na predavanjima i na moderiranoj panel raspravi Nobel Talk gdje bi imali priliku postavljati pitanja dobitnicima Nobelove nagrade te steći neprocjenjivo iskustvo i dobiti savjete za izvrsnost u budućoj karijeri.  Naravno, Vi, kao i svi profesori i ostali djelatnici Vaše škole pozvani su na sudjelovanje jer je događaj otvorenog tipa te ih slobodno u prikladno vrijeme možete obavijestiti. Nadamo se kako Vam se ova inicijativa dopada.

Detaljnije o rasporedu događaja moći ćete saznati u skoro vrijeme na webu Medicinskoga fakulteta u Splitu (www.mefst.unist.hr).

Dodijeljena priznanja 'Splitski pupoljak'

Treću godinu za redom udruga Naš kvart, na čelu s predsjednicom Milenom Mratinić, organizira dodjelu priznanja Splitski pupoljak kojom se odaje priznanje vrijednim, svestranim i uspješnim mladim Splićankama i Splićanima. Inicijativa je zamišljena kao priznanje koje promiče znanje, talent i izvrsnost, ali i empatiju i humanost i svojevrsna je zahvala i poticaj vrijednoj i talentiranoj mladosti našeg grada, ali i poruka njihovoj generaciji i svima nama da se znanje i dobrota vrednuju i cijene.

WhatsApp Image 2019 06 15 at 17.57.25 1 51

Uz idejnu začetnicu projekta Milenu Mratinić, plakete i 'pupoljke' ovogodišnjim su laureatima u Muzeju grada Splita uručili i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Ovogodišnji Splitski pupoljci su:

Lucija Bilobrk, višestruka prvakinja u tajlandskom boksu i kickboxingu, Marin Budimir, maturant Graditeljsko-geodetske škole iz Splita za aktivnosti na školskim projektima, promicanje hrvatske i splitske tradicije i baštine. Antea Duvnjak, učenica III. gimnazije i aktivna volonterka u Klubu mladih Split, bavila se uspješno veslanjem i sviranjem klavira, a ipak ponajviše voli pomagati drugima.

Pomagati voli i Lorena Kasalo, učenica III. gimnazije koja slobodno vrijeme upotpunjava kao animatorica u Salezijanskom centru, pobjeđuje na književnim natjecanjima, pleše hip-hop, igra odbojku i roni. Ante Kekez, učenik 3.razreda Industrijske škole predan je ljubavi prema struji i elektromehanici.

Bruno Kontri, predsjednik Učeničkog vijeća III gimnazije aktivan je na školskim i ekološkim projektima, a vodi i foto klub. Uz to niže uspjehe na školskim i sportskim natjecanjima. Magistrica slikarstva i vizualna umjetnica Nikolina Kuzmić sudjelovanjem na brojnim projektima utire put daljnjoj uspješnoj umjetničkoj realizaciji.

Dina Levačić, najpoznatija splitska daljinska plivačica koja svakim svojim plivačkim podvigom pomiče sportske i ljudske granice. Osim izdržljivosti krasi je i velikodušnost koju dokazuje svojim humanitarnim angažmanom. Filip Mišković još je jedna zlatna uzdanica glazbenog rasadnika škole Josipa Hatzea, a njegove gitarističke koncerte šteta je propustiti. Mili Poljičak tenisko je čudo s Pojišana za čije ćemo uspijehe još sigurno čuti.

Leo Radalj odličan je učenik koji briljira na državnim natjecanjima, organizira školska događanja i bavi se sportom.

Ana Marija Veselčić, dobitnica brojnih priznanja za svoja glumačka ostvarenja, redovito puni kazališne dvorane svojim umjetničkim talentom i karizmom. Petra Nuić pupoljak je zaslužila vrhunskim rezultatima u karateu, a za sportske uspjehe zapljeskalo se danas i našem uspješnom paraolimpijcu, članu plivačkog kluba Cipal, Dinu Sinovčiću.

Tekst preuzet s Dalmatinski portal

Posljednji poziv za prijave: Rhizome Foundations Course u Hrvatskoj (15.7.-28.7.2019.)

Rhizome Association je neprofitna udruga registrirana u Francuskoj, koja ovoga ljeta ponovno organizira Rhizome Foundations Course od 15. do 28. srpnja u Splitu. Mjesta za polaznike još ima, pa bih Vas stoga zamolila za pomoć u objavi poziva Vašim bivšim učenicima i maturantima, ali i nastavnicima STEM područja koji bi možda voljeli produbiti svoje interdisciplinarne vještine.

Prilažem oglas na engleskom jeziku (ispod ove poruke), u kojem također možete pronaći linkove prema našim društvenim mrežama.

Cijenim Vašu pomoć u proslijeđivanju informacije Vašim kontaktima i unaprijed Vam se zahvaljujem na suradnji, te stojim na raspolaganju ukoliko imate dodatnih pitanja.

Last call for Applications - Rhizome Foundations 2019

What?
Foundations [1], a 2-week-long summer program by Rhizome Association [2], covering programming, electronics, lab skills, and science communication.

Where?
At the beautiful Dalmatian coast, University of Split, Croatia.

When?
From July 15th, Until July 28th 2019

Why?
To get a hands-on experience with interdisciplinary projects, practice skills that help you address questions in natural sciences and engineering, and increase your scientific literacy.

How?
We use research-based teaching and an innovative pedagogical approach to offer participants a unique training that develops both research and transversal skills essential in the 21st century: learning to learn, creativity, critical thinking, collaborative work and the use of modern technology in working environments.

How can you join?
No prior experience is necessary to join the program. Anyone with a completed high-school can join, life-long learners included, as long as they are motivated by active learning and teamwork, and fluent in English.
Applications are submitted online, with a rolling deadline, until all places are filled.
Apply by June 15th, and receive the response by June 17th.
Apply by June 22nd, and receive the response by June 24th (subject to availability of places).

How much does it cost?
Participation fee of 250 EUR covers all teaching, practicals and projects, as well as lunches on the course days for 2 weeks. If required, we can help you arrange accommodation for the duration of the course for an additional fee of 325 EUR. Two scholarships (including accommodation) are available for those who need financial support.

Where can you find more information?
Please find our brochure [3] and our website [4] + our social network links below.

Questions? Please contact the principal teacher Tamara Milosevic at Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., or use the contact form on the website.

What can you do if you cannot join this year?
Let us know you're interested for next year Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. and share the info with your friends and colleagues!

Find us on social networks too!
Facebook
Twitter
Instagram

[1] https://www.youtube.com/playlist?list=PLNfU45YJI8UWEyHftmcg1hgyQd3ZDb2l_
[2] https://rhizomeacademy.org/
[3] https://foundations.rhizomeacademy.org/foundations_brochure.pdf
[4] https://foundations.rhizomeacademy.org/

Najava dodjele Oskara znanja 2019.

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i ove će godine državnim i međunarodnim prvacima dodijeliti Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, te državnom natjecanju glazbe i plesa. Dodjela Oskara znanja održat će se 27. i 28. lipnja 2019. u Zagrebu.

Dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima državnim prvacima na natjecanjima u znanju i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima održat će se 28. lipnja 2019. godine u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 12 sati.

Nagrađeni Oskarom znanja su naši učenici: Bartol Bućan, Mislav Barić, Luka Bulić Bračulj, Domagoj Perković, Barbara Sumić, Darijan Gudelj i Antonio Nikolić.

Državni i međunarodni prvaci

Ljetni praznici

Dragi učenici,
još je jedna uspješna školska godina pri kraju. Ljetni povjetarac izbrisat će sjećanja na neprospavane noći, brige i stres. Vjerujemo da ćete pamtiti samo sretne dane i nezaboravnim školskim dogodovštinama nasmijavati društvo na plaži! Čitajte, putujte, budite kreativni, družite se…
Odmorite se i uživajte u zasluženim ljetnim praznicima, mirisu mora i zvjezdanom nebu. Veselimo se ponovnom susretu, vašim nasmijanim licima i novim pobjedama.

Poziv na Innovation Academy program za učenike srednjih škola

19. - 23.08.2019. u Zagrebu će se održati 3. izdanje Innovation Academy ljetne škole za učenike srednjih škola. Ljetna škola se sastoji od 6 specijaliziranih programa. 

Na ovogodišnjem izdanju ljetne škole očekujemo učenike iz cijele Hrvatske, a bitno je istaknuti i da je 97% polaznika istaknulo da im je sudjelovanje na programu bilo izrazito korisno iskustvo. 

Također, škola je u potpunosti besplatna za učenike (uključena stručna predavanja, obroci i materijali za učenike). Prijave su otvorene do 20.07. kada će komisija odabrati učenike koji će imati priliku sudjelovati u ovogodišnjem programu. Također, za 20 učenika izvan Zagreba osiguran je i besplatan smještaj u Zagrebu u dijeljenim sobama za vrijeme trajanja programa. 

Ako bi ovu informaciju mogli proslijediti učenicima/roditeljima bili bismo Vam izrazito zahvalni, vjerujemo da je ovo super prilika za učenike da steknu dodatna znanja i vještine te upoznaju kolege iz cijele Hrvatske tijekom ljetnih praznika. 

Preuzmi informativan letak s više informacija o školi