Našoj Ivi Barač, najboljoj maturantici uručena Nagrada Soljačić

Nagrade Soljačić, koja se uručuje najboljemu maturantu koji na državnoj maturi postigne najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) i Fizike. Nagradu u iznosu od 5.000 dolara maturantu daruje ugledni hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Marin Soljačić.

Ove godine dobitnica nagrade je maturantica III. gimnazije u Splitu Iva Barać, koja je na oba ispita relevantna za ovu nagradu postigla stopostotni rezultat. Iva je ujedno i jedina maturantica kojoj je ove godine pošlo za rukom bez greške riješiti čak dva ispita. Već nam je nakon objave konačnih rezultata mature kazala kako je time iznenađena, ali i ponosna. Ova sudionica državnih natjecanja u Fizici i Matematici otkrila nam je i kako je njen uspjeh rezultat kontinuiranog rada kroz sve četiri godine srednje škole i on je zapravo nagrada za marljiv rad.

– Iznimna mi je čast što sam danas ovdje, ali ovaj uspjeh prvenstveno doživljavam kao nagradu za svoj četverogodišnji trud i zato želim zahvaliti svojim profesorima iz III. gimnazije koji su mi u tome jako pomogli i koji su me dobro pripremali, ne samo za maturu, nego i za život. Zahvaljujem svojim roditeljima koji su mi uvijek bili podrška u svemu što sam radila i posebno želim zahvaliti profesoru Soljačiću na ovoj nagradi. Mislim da je nama učenicima ovo jedna odlična poruka da se trud uvijek isplati, poručila je Iva nakon što joj je profesor Soljačić uručio nagradu.

Najbolji maturanati koje je nagradilo Ministarstvo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je i 20 učenica i učenika koji su ove godine na državnoj maturi imali najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita – Matematike, Hrvatskog i stranog jezika na višoj, A razini. Svi oni dobili su novčani iznosom od 2.500 kuna te posebna priznanja za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2018./2019.

Među nagrađenim učenicima koji su briljirali na obaveznim predmetima, najviše ih dolazi iz zagrebačke V. i XV. gimnazije, iz svake po pet, dok tri dobitnika dolaze iz III. gimnazije Split. Riječ je o sljedećih 20 maturanata:

Domagoj Perković (III. gimnazija Split), Anđela Maleš (III. gimnazija Split), Laura Horvat (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Kim Staničić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska), Jana Jelčić (V. gimnazija Zagreb), Marko Tutić (XV. gimnazija Zagreb), Bjanka Vrljić (V. gimnazija Zagreb), Tin Plavec (XV. gimnazija Zagreb), Laura Boroš (XV. gimnazija Zagreb), Ana Marija Anđelić (XV. gimnazija Zagreb), Josip Srzić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska), Karlo Anđelković (II. gimnazija Zagreb), Lucija Gojmerac (XV. gimnazija Zagreb), Toni Ivanković (III. gimnazija Osijek), Petra Daković (Gimnazija A. G. Maroša Zabok), Luka Buršić (Glazbena škola Ivana Matetića – Ronjgova Pula), Karlo Bujas (V. gimnazija Zagreb), Mislav Barić (III. gimnazija Split), Laura Busak (V. gimnazija Zagreb) i Tina Drinčić (V. gimnazija Zagreb).

Splitsko-dalmatinska županija najboljim učenicima i mentorima dodijelila 260 tisuća kuna

Splitsko-dalmatinska županija već tradicionalno svake godine dodjeljuje županova priznanja i nagrade najboljim učenicima s državnih natjecanja (osnovne i srednje škole). Ove godine, župan Boban je uz priznanja i plakete, najboljim učenicima dodijelio ukupno 260 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

U amfiteatru PMF-a u Splitu okupilo se 72 mentora i još najmanje toliko učenika, te nekolicina njihovih roditelja. Oni su zaslužili priznanja i nagrade jer su na Državnim natjecanjima u 2019. godini osvojili jedno od prva tri mjesta.

2019 07 16 18 40 9939

Tekst i slike preuzete s https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/splitsko-dalmatinska-zupanija-najboljim-ucenicima-i-mentorima-dodijelila-260-tisuca-kuna/48505

Obavijest za maturante

Prigovor na rezultate državne mature maturanti mogu predati u školi u petak, 12.07.2019. od 9 do 11 sati. Obrazac za prigovore, koji će biti u školi, potrebno je ispuniti, potpisati i predati ispitnom koordinatoru. 
 

Svečana dodjela svjedodžbi učenicima maturalnih razreda

Svečana dodjela svjedodžbi učenicima maturalnih razreda i nagrada učenicima III. gimnazije, Split održana je 26. lipnja. Dvorana Prirodoslovno matematičkog fakulteta bila je ispunjena radošću i ponosom. Ni ljetna žega ni umor zbog ispunjavanja svih školskih obaveza nisu nas pokolebali da ove posebne trenutke i sreću podijelimo u predivnom prostoru kojem ova prilika i dolikuje. Tuga zbog oproštaja od još jedne generacije maturanata nije smjela prevagnuti.

Događaj su uveličali brojni profesori, roditelji, članovi obitelji i prijatelji. Došli su maturantima poželjeti uspjeh i sreću, ali i zapljeskati. Imali su i čemu. Dirljivi govor ravnateljice, profesorice Deane Bokšić, je sve prisutne vratio u lijepe uspomene iz školskih dane te podsjetio na važnost, ljubav i predanost prema radu čiji plodovi daju nadu i hrane budućnost. Statistika o uspješnim rezultatima „miočića“, koju nam je iznijela, u to nas je i uvjerila.

Srednja ocjena uspjeha svih maturalnih razreda iznosi 4,45. Domagoj Perković, Leo Radalj, Iva Barać, Nika Perko, Ana Rusković i Željka Vukušić su učenici koji su tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja imali prosjek ocjena 5,00. Nagrađeni maturanti školske godine 2018./2019. su: Leo Radalj (4. a), Iva Barać (4. b), Ana Perišić (4. c), Mislav Barić (4. d), Ana Žanko (4. e) i Tina Družić (4. f).

Osim nagrada za najbolje učenike maturalnih razreda podijeljene su i nagrade učenicima koji su svojim trudom i zalaganjem zaslužili pohvalu Nastavničkog vijeća zbog uspjeha na Ideji godine, natjecanju INOVA-MLADI (zlatom nagrađeni tim maturanata Macro Touch: Josip Bartulović, Matej Kožica i Tonino Kaštelan) i natjecanju English All Around. Pohvalu je zaslužio i maturant Bruno Kontri za aktivan rad na dobrobit škole i uspješno organiziranje aktivnosti kao predsjednik Vijeća učenika u školskoj godini 2018./2019.

Nagrade Nastavničkog vijeća za odlične uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima dodijeljene su sljedećim učenicima:

Mislavu Bariću, učeniku 4. d razreda, za osvojenu brončanu medalju na 53. međunarodnoj Mendeljejevoj olimpijadi te za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz kemije

Luki Buliću Bračulju, učeniku 3. a razreda, za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi i brončanu medalju na 12. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi te za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz logike, 2. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike i 3. mjesto na Državnom natjecanju iz kemije

Bartolu Bućanu, učeniku 1. c razreda, za osvojenu srebrnu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije i brončanu medalju na 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih te za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike

Domagoju Perkoviću, učeniku 4. a razreda, za osvojenu srebrnu medalju na 49. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi te za osvojeno 2. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike

Barbari Sumić, učenici 3. f razreda, za osvojenu brončanu medalju na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara te za osvojenu brončanu medalju na 53. međunarodnoj Mendeljejevoj olimpijadi

Darijanu Gudelju, učeniku 3. c razreda, za osvojeno 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju RoboFinist Sankt Petersburg, 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju RoboCup Austrija Open te za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike

Antoniju Nikoliću, učeniku 2. d razreda, za osvojeno 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju RoboFinist Sankt Petersburg

Karlu Marušiću, učeniku 4. d razreda, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti

Mariju Parunovu, učeniku 2. d razreda, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz latinskog jezika

Anteu Vukasoviću, učeniku 3. b razreda, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz geografije

Lani Lelas (1. c), Josipi Cecić (1. f), Dori Komić (2. a), Ilijani Bodrožić (3. d), Lei Bilić (3. a), Sari Lalić (3. d), Lauri Ćurković (3. b), Petri Marušić (3. b) i Luciji Domić (3. d) za osvojeno 3. mjesto na završnici Državnog prvenstva sportskih društava Republike Hrvatske.

Oproštajne riječi maturantice Klare Kuzmanić te glazbeni predah popraćen virtuoznim izvedbama maturanata Lare Šarolić na flauti i Mislava Lasića na saksofonu izmamile su nam suzu. Nju su sasvim vješto skrili razrednici maturalnih razreda: Neda Križanović, Adriana Kovačević, Ivana Pločkinić, Nikica Krnić, Marin Čale i Vesna Dobronić. S osmijehom na licu i nadom da ih nikada nećete zaboraviti.

Generacijo 2018./2019. hvala vam! Od vas smo se i na dodjeli oprostili riječima: May the force be with you! Neka tako i bude.

Dodjela Oskara znanja

U petak 28. lipnja 2019. održana je svečana dodjela Oskara znanja državnim  i međunarodnim prvacima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

 

Na svečanoj dodjeli sudjelovali su:

 

Učenici koji su državni prvaci:  

Bartol Bućan, 1. razred  - fizika - mentorica Marina Tvrdeić, prof.    

Luka Bulić Bračulj, 3.razred – logika -  mentorica Kristina Hrga, prof.

Mislav Barić, 4.razred – kemija  - mentorica Žana Matić, prof.

 

te učenici koji su nagrađeni na prestižnim međunarodnim natjecanjima:

 

22. Juniorska balkanska matematička olimpijada – Bartol Bućan – brončana medalja

12. Srednjoeuropska matematička olimpijada – Luka Bulić Bračulj – brončana medalja pojedinačno

                                                                                                                         srebrna medalja ekipno

49. Međunarodna fizička olimpijada – Domagoj Perković - srebrna medalja

Međunarodna biološka olimpijada – Luka Bulić Bračulj – srebrna medalja

Međunarodna prirodoslovna olimpijada – Bartol Bućan – brončana medalja

53. Međunarodna Mendeljejeva olimpijada – Barbara Sumić – srebrna medalja

                                                                                  Mislav Barić – brončana medalja

Prirodoslovna olimpijada Europske unije – Bartol Bućan – srebrna medalja

Svjetsko natjecnje RoboCup – Darijan Gudelj – 1.mjesto i  Antonio Nikolić – 1. mjesto

 

 

Čestitke svima

OscarZnanja19