Poziv profesorima na skup dobitnika Nobelove nagrade

Ovim putem želimo vas pozvati na poseban događaj koji će 3. i 4. rujna na Medicinskom fakultetu u Splitu okupiti čak 4 dobitnika Nobelove nagrade.

Prof. Frank, prof. Bednorz, prof. Roberts i prof. zur Hausen održat će predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima iz medicine, kemije i fizike zainteresiranoj javnosti, s posebnim naglaskom na učenike srednjih škola te studente i akademsko osoblje.

Nakon predavanja, prisutni će imati priliku postaviti pitanja nobelovcima na panel raspravi Nobel Talk te razgovarati s profesorima i na taj način steći vrijedno, nezamjenjivo i nesvakidašnje iskustvo. Prof. zur Hausen će održati odvojeno predavanje 24. rujna u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.

Ukoliko vas zanima ovaj jedinstveni i potpuno besplatni događaj, posjetite web stranicu događajawww.nobeldays.comili Facebook stranicu "Nobel Days" kako biste saznali detalje o rasporedu samog događaja.Slobodno možete pozvati i vaše kolege! 

U nadi da ćemo vas vidjeti što više srdačno vas pozdravljamo!

Organizacijski odbor 'Nobel Days'

Splitski gradonačelnik primio najbolju maturanticu u državi Ivu Barać

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara priredio je primanje za najbolju ovogodišnju maturanticu Ivu Barać, učenicu splitske 3. gimnazije koja je na ispitu iz državne mature ostvarila stopostotne rezultate iz više razine matematike i fizike:

“Oduvijek mi je matematika bila najdraži premet, još od osnovne škole. MIOC sam upisala baš zbog toga i tu se ta ljubav nastavila. Mislim da treba marljivo raditi i od samog početka jer se za maturu ne može pripremiti u mjesec dana, i da treba slušati savjete profesora jer je meni to najviše pomoglo. Općenito svi profesori u MIOC-u su nas jako dobro pripremili za maturu.” rekla je Iva Barać i najavila da će svoje daljnje obrazovanje nastaviti na FER-u.

Gradonačelnik Krstulović Opara ponosan je što je najbolja maturantica iz Splita: “Iznimno sam ponosan, a vjerujem da su i građani sretni što imaju ovako iznimne mlade ljude koji rastu u našem gradu. Imat će svu našu potporu i ovo je još jedan dokaz da je splitska 3. gimnazija uistinu najbolje što grad Split ima.”

Gradonačelnik je najavio daljnju potporu Grada Splita nadrenim učenicima i IT sektoru.

“Razvoj IT industrije, kreativne industrije i industrija koje nisu samo turizam, u gradu su jedini mogući način za zadržavanje ljudi iz tih područja, odnosno područja koji su izvan uslužnih djelatosti. Mi se oko toga trudimo, siguran sam da će naraštaj gospođice Ive Barać naći mjesto u svome gradu za par godina.” komentirao je Krstulović Opara

 5f9cd1a5 9f56 409b 9b20 a0e9c203d733

Našoj Ivi Barač, najboljoj maturantici uručena Nagrada Soljačić

Nagrade Soljačić, koja se uručuje najboljemu maturantu koji na državnoj maturi postigne najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) i Fizike. Nagradu u iznosu od 5.000 dolara maturantu daruje ugledni hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Marin Soljačić.

Ove godine dobitnica nagrade je maturantica III. gimnazije u Splitu Iva Barać, koja je na oba ispita relevantna za ovu nagradu postigla stopostotni rezultat. Iva je ujedno i jedina maturantica kojoj je ove godine pošlo za rukom bez greške riješiti čak dva ispita. Već nam je nakon objave konačnih rezultata mature kazala kako je time iznenađena, ali i ponosna. Ova sudionica državnih natjecanja u Fizici i Matematici otkrila nam je i kako je njen uspjeh rezultat kontinuiranog rada kroz sve četiri godine srednje škole i on je zapravo nagrada za marljiv rad.

– Iznimna mi je čast što sam danas ovdje, ali ovaj uspjeh prvenstveno doživljavam kao nagradu za svoj četverogodišnji trud i zato želim zahvaliti svojim profesorima iz III. gimnazije koji su mi u tome jako pomogli i koji su me dobro pripremali, ne samo za maturu, nego i za život. Zahvaljujem svojim roditeljima koji su mi uvijek bili podrška u svemu što sam radila i posebno želim zahvaliti profesoru Soljačiću na ovoj nagradi. Mislim da je nama učenicima ovo jedna odlična poruka da se trud uvijek isplati, poručila je Iva nakon što joj je profesor Soljačić uručio nagradu.

Najbolji maturanati koje je nagradilo Ministarstvo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je i 20 učenica i učenika koji su ove godine na državnoj maturi imali najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita – Matematike, Hrvatskog i stranog jezika na višoj, A razini. Svi oni dobili su novčani iznosom od 2.500 kuna te posebna priznanja za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2018./2019.

Među nagrađenim učenicima koji su briljirali na obaveznim predmetima, najviše ih dolazi iz zagrebačke V. i XV. gimnazije, iz svake po pet, dok tri dobitnika dolaze iz III. gimnazije Split. Riječ je o sljedećih 20 maturanata:

Domagoj Perković (III. gimnazija Split), Anđela Maleš (III. gimnazija Split), Laura Horvat (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Kim Staničić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska), Jana Jelčić (V. gimnazija Zagreb), Marko Tutić (XV. gimnazija Zagreb), Bjanka Vrljić (V. gimnazija Zagreb), Tin Plavec (XV. gimnazija Zagreb), Laura Boroš (XV. gimnazija Zagreb), Ana Marija Anđelić (XV. gimnazija Zagreb), Josip Srzić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska), Karlo Anđelković (II. gimnazija Zagreb), Lucija Gojmerac (XV. gimnazija Zagreb), Toni Ivanković (III. gimnazija Osijek), Petra Daković (Gimnazija A. G. Maroša Zabok), Luka Buršić (Glazbena škola Ivana Matetića – Ronjgova Pula), Karlo Bujas (V. gimnazija Zagreb), Mislav Barić (III. gimnazija Split), Laura Busak (V. gimnazija Zagreb) i Tina Drinčić (V. gimnazija Zagreb).

Splitsko-dalmatinska županija najboljim učenicima i mentorima dodijelila 260 tisuća kuna

Splitsko-dalmatinska županija već tradicionalno svake godine dodjeljuje županova priznanja i nagrade najboljim učenicima s državnih natjecanja (osnovne i srednje škole). Ove godine, župan Boban je uz priznanja i plakete, najboljim učenicima dodijelio ukupno 260 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

U amfiteatru PMF-a u Splitu okupilo se 72 mentora i još najmanje toliko učenika, te nekolicina njihovih roditelja. Oni su zaslužili priznanja i nagrade jer su na Državnim natjecanjima u 2019. godini osvojili jedno od prva tri mjesta.

2019 07 16 18 40 9939

Tekst i slike preuzete s https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/splitsko-dalmatinska-zupanija-najboljim-ucenicima-i-mentorima-dodijelila-260-tisuca-kuna/48505

Obavijest za maturante

Prigovor na rezultate državne mature maturanti mogu predati u školi u petak, 12.07.2019. od 9 do 11 sati. Obrazac za prigovore, koji će biti u školi, potrebno je ispuniti, potpisati i predati ispitnom koordinatoru. 
 

Svečana dodjela svjedodžbi učenicima maturalnih razreda

Svečana dodjela svjedodžbi učenicima maturalnih razreda i nagrada učenicima III. gimnazije, Split održana je 26. lipnja. Dvorana Prirodoslovno matematičkog fakulteta bila je ispunjena radošću i ponosom. Ni ljetna žega ni umor zbog ispunjavanja svih školskih obaveza nisu nas pokolebali da ove posebne trenutke i sreću podijelimo u predivnom prostoru kojem ova prilika i dolikuje. Tuga zbog oproštaja od još jedne generacije maturanata nije smjela prevagnuti.

Događaj su uveličali brojni profesori, roditelji, članovi obitelji i prijatelji. Došli su maturantima poželjeti uspjeh i sreću, ali i zapljeskati. Imali su i čemu. Dirljivi govor ravnateljice, profesorice Deane Bokšić, je sve prisutne vratio u lijepe uspomene iz školskih dane te podsjetio na važnost, ljubav i predanost prema radu čiji plodovi daju nadu i hrane budućnost. Statistika o uspješnim rezultatima „miočića“, koju nam je iznijela, u to nas je i uvjerila.

Srednja ocjena uspjeha svih maturalnih razreda iznosi 4,45. Domagoj Perković, Leo Radalj, Iva Barać, Nika Perko, Ana Rusković i Željka Vukušić su učenici koji su tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja imali prosjek ocjena 5,00. Nagrađeni maturanti školske godine 2018./2019. su: Leo Radalj (4. a), Iva Barać (4. b), Ana Perišić (4. c), Mislav Barić (4. d), Ana Žanko (4. e) i Tina Družić (4. f).

Osim nagrada za najbolje učenike maturalnih razreda podijeljene su i nagrade učenicima koji su svojim trudom i zalaganjem zaslužili pohvalu Nastavničkog vijeća zbog uspjeha na Ideji godine, natjecanju INOVA-MLADI (zlatom nagrađeni tim maturanata Macro Touch: Josip Bartulović, Matej Kožica i Tonino Kaštelan) i natjecanju English All Around. Pohvalu je zaslužio i maturant Bruno Kontri za aktivan rad na dobrobit škole i uspješno organiziranje aktivnosti kao predsjednik Vijeća učenika u školskoj godini 2018./2019.

Nagrade Nastavničkog vijeća za odlične uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima dodijeljene su sljedećim učenicima:

Mislavu Bariću, učeniku 4. d razreda, za osvojenu brončanu medalju na 53. međunarodnoj Mendeljejevoj olimpijadi te za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz kemije

Luki Buliću Bračulju, učeniku 3. a razreda, za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi i brončanu medalju na 12. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi te za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz logike, 2. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike i 3. mjesto na Državnom natjecanju iz kemije

Bartolu Bućanu, učeniku 1. c razreda, za osvojenu srebrnu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije i brončanu medalju na 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih te za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike

Domagoju Perkoviću, učeniku 4. a razreda, za osvojenu srebrnu medalju na 49. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi te za osvojeno 2. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike

Barbari Sumić, učenici 3. f razreda, za osvojenu brončanu medalju na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara te za osvojenu brončanu medalju na 53. međunarodnoj Mendeljejevoj olimpijadi

Darijanu Gudelju, učeniku 3. c razreda, za osvojeno 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju RoboFinist Sankt Petersburg, 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju RoboCup Austrija Open te za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike

Antoniju Nikoliću, učeniku 2. d razreda, za osvojeno 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju RoboFinist Sankt Petersburg

Karlu Marušiću, učeniku 4. d razreda, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti

Mariju Parunovu, učeniku 2. d razreda, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz latinskog jezika

Anteu Vukasoviću, učeniku 3. b razreda, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz geografije

Lani Lelas (1. c), Josipi Cecić (1. f), Dori Komić (2. a), Ilijani Bodrožić (3. d), Lei Bilić (3. a), Sari Lalić (3. d), Lauri Ćurković (3. b), Petri Marušić (3. b) i Luciji Domić (3. d) za osvojeno 3. mjesto na završnici Državnog prvenstva sportskih društava Republike Hrvatske.

Oproštajne riječi maturantice Klare Kuzmanić te glazbeni predah popraćen virtuoznim izvedbama maturanata Lare Šarolić na flauti i Mislava Lasića na saksofonu izmamile su nam suzu. Nju su sasvim vješto skrili razrednici maturalnih razreda: Neda Križanović, Adriana Kovačević, Ivana Pločkinić, Nikica Krnić, Marin Čale i Vesna Dobronić. S osmijehom na licu i nadom da ih nikada nećete zaboraviti.

Generacijo 2018./2019. hvala vam! Od vas smo se i na dodjeli oprostili riječima: May the force be with you! Neka tako i bude.

Dodjela Oskara znanja

U petak 28. lipnja 2019. održana je svečana dodjela Oskara znanja državnim  i međunarodnim prvacima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

 

Na svečanoj dodjeli sudjelovali su:

 

Učenici koji su državni prvaci:  

Bartol Bućan, 1. razred  - fizika - mentorica Marina Tvrdeić, prof.    

Luka Bulić Bračulj, 3.razred – logika -  mentorica Kristina Hrga, prof.

Mislav Barić, 4.razred – kemija  - mentorica Žana Matić, prof.

 

te učenici koji su nagrađeni na prestižnim međunarodnim natjecanjima:

 

22. Juniorska balkanska matematička olimpijada – Bartol Bućan – brončana medalja

12. Srednjoeuropska matematička olimpijada – Luka Bulić Bračulj – brončana medalja pojedinačno

                                                                                                                         srebrna medalja ekipno

49. Međunarodna fizička olimpijada – Domagoj Perković - srebrna medalja

Međunarodna biološka olimpijada – Luka Bulić Bračulj – srebrna medalja

Međunarodna prirodoslovna olimpijada – Bartol Bućan – brončana medalja

53. Međunarodna Mendeljejeva olimpijada – Barbara Sumić – srebrna medalja

                                                                                  Mislav Barić – brončana medalja

Prirodoslovna olimpijada Europske unije – Bartol Bućan – srebrna medalja

Svjetsko natjecnje RoboCup – Darijan Gudelj – 1.mjesto i  Antonio Nikolić – 1. mjesto

 

 

Čestitke svima

OscarZnanja19