Ispravak natječaja

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Split, 18. listopada 2017.

 

III. gimnazija, Split, Matice hrvatske 11, na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (˝Narodne novine˝ br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispravak, 90/11, 86/12, 94/13, 152/14, 7/17) objavljuje

 

 

Opširnije:Ispravak natječaja

Dani kruha 2017

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Kao i svake godine naša škola slavi ovaj dan prikupljanjem novaca za razne udruge prodajom raznih krušnih proizvoda. Ove godine odabrano je da se novac prikuplja za Hrvatsku gorsku službu spašavanja i beskućnike našeg grada. Peciva i kolače donijeli su i prodavali vrijedni prvaši i drugaši. Pobjedu po zarađenom novcu odnio je 2.a razred. Zahvalni smo učenicima, roditeljima i profesorima koji su sudjelovali u dobrotvornoj akciji. 

4.c ekskurzija

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

S obzirom na to da smo se (nažalost) oprostili od ljetnih praznika i počeli se ponovno privikavati na dinamični nastavni tempo,jedva smo dočekali treći tjedan nastave kako bismo otputovali na dugo iščekivan, 1000km dalek put do Praga i barem se nakratko vratili životu bez obaveza.

U ranim jutarnjim satima subote 16. rujna nas 55 učenika zajedno s profesoricama Marinom Tvrdeić, Anom Oreb, Ladom Puljek i Anastazijom Pažanin započelo je svoju sedmodnevnu avanturu.

Prva postaja bio je Graz,europska prijestolnica kulture iz 2003.godine. Nakon kraćeg razgledavanja,nastavili smo put do Beča u kojem smo prvu večer mogli iskoristiti za samostalno istraživanje grada.
Sljedećeg jutra ni kiša nas nije zaustavila u upoznavanju srca Austrije. Osim impozantnih građevina, impresionirao nas je i Prirodsolovni muzej,koji toplo preporučamo svakome tko posjeti Beč. Popodne smo proveli fotografirajući se s brojnim poznatim ličnostima u muzeju voštanih figura Maddame Tussaud, a malo kasnije otišli smo i u zabavni park Prater.

Ponedjeljak ujutro bio je rezerviran za posjet ružičnjaku,kao i carskoj rezidenciji Marije Terezije-Schonbrunnu. Na našu sreću,upravo je taj dan bio jedan od rijetkih sunčanih bečkih dana pa smo mogli nesmetano uživati (i fotografirati se) u luksuzu i ljepoti tog spektakularnog dvorca.

Schonbrunn je zatvorio austrijski dio naše ekskurzije: već navečer bili smo u Pragu gdje smo probali češki tradicionalni kolač trdelnik, fotografirali se na Karlovom mostu, šetali Zlatnom ulicom u kojoj je kratko živio i Kafka;ušli u prekrasne katedrale i uživali u predstavi Križikovih fontani.

Imali smo i organiziran izlet u Kutnu Horu-šarmantni gradić poznat po rudniku srebra koji nije za one slabog želudca. Ovdje smo vidjeli i sablasnu crkvu/kosturnicu te crkvu svete Barbare.
Po povratku u Prag večerali smo i (naravno) fotografirali se u Fleku.

Sljedeći dan proveli smo u Karlovym Varyma,jednom od prvih termalnih lječilišta u Europi,ali i domu poznate Becherovke.

Posljednjeg dana našeg putovanja krenuli smo prema Austriji gdje nas je sve oduševio izvrsno uređeni rudnik soli Hallein.

Prije povratka u Split, posjetili smo i Salzburg, Mozartov rodni grad.

Ovih sedam dana nećemo pamtiti samo po neobičnoj hrani,hladnoći koju nitko od nas nije očekivao i zavidnoj kulturi Bečana i Pražana; pamtit ćemo ih i kao dane pune smijeha, druženja izbližavanja nakon kojih nitko od nas više nije isti.

 

 

Petra Nimac Kalcina, 4.c

 

SVJETSKI DAN UČITELJA

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, kojemu je cilj podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući  učitelje iz poluanonimnosti te im dati društvenu važnost koju zaslužuju.

Hvala vam na vašem trudu i vremenu koje ulažete da postanemo bolje i samostalne osobe spremne za budućnost.

Želimo vam sretan Svjetski dan učitelja putem pjesme Dragutina Tadijanovića:

Izmeđ dasaka dvorišne ograde
Gledam vojsku kako ide u korak:

Puceta, sjajna, žuta, u suncu blistaju;
Sviraju trublje, žute, sjajne, svinute;
Udara bubanj i žuti poklopci:
Prolazi banda... Na bijelcu oficir.

Ej, da se smijem popet na ogradu!
Lako ti je gospodični učiteljici:
Ona dođe ranije nego obično,
Visoko stane na školske stube... i vidi sve.

Rano dođe da nama ne da vojsku gledati.
A ja da sam učiteljica... pustio bih djecu pred školu:
Gledajte, djeco! A poslije ćete sjesti uokrug
I svaki će pričati šta je vidio.

A naša učiteljica, da! samo rekne odozgo:
U razred!... Koji prvi čuje, glasno zavikne:
U razred! U razred!... I svi odmah trčimo
Kao da nas čeka med, a ne računica.

Svima bi nam bolje bilo...
Da sam ja učiteljica!

Vaš web tim

4.a ekskurzija

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Nakon što smo se oprostili od roditelja 15. rujna u 22:00, krenuli smo u dugu noćnu vožnju.

Rano ujutro došli smo u Beč i odmah, dočekani oblačnim vremenom, krenuli u razgledavanje.

Nije nam bilo naporno hodati gradom jer smo znali da nas ubrzo čeka zabavni park Prater gdje ćemo provesti nekoliko sati.

Sutradan smo posjetili prirodoslovni muzej i dvorac Schonbrunn i šetajući njima smo se itekako umorili.

Nakon malog kašnjenja (zbog velikog reda u KFC-a) bili smo na putu za Prag.

Sljedećih dana nas je čekao obilazak Praga i njegovih znamenitosti. Uz razgledavanje samog grada, posjetili smo zoološki vrt i ručali na rijeci Vltavi, a slobodno vrijeme smo provodili u suvenirnicama, šoping centrima, kupujući u SubWay-a ili u obližnjoj trgovini, popularno zvanoj "Kod Kineza".

Naravno, svaki dan je bio popraćen večernjim izlaskom u klub, nakon čega obavezno jelo u McDonald's-a ili AliBaba kebaba (hvala vodiču Marku što se brine za našu glad i u 2 ujutro).

Također, obavili smo i par izleta.

Prvi u Karlovy Vary gdje smo posjetili tvornicu njihovog poznatog alkoholnog pića Becherovke, koju smo u turi u probali (možda se baš zato taj gradić većini najviše dojmio).

Drugi izlet bio je u Kutnu Horu koja je poznata po rudniku srebra i crkvi svete Barbare i pritom smo stali u malu, ali jezovitu crkvicu koja je uređena isključivo ljudskim kostima (30 - 40 tisuća ljudi). Nakon posjeta velikoj crkvi, spustili smo se u rudnik u kojem smo se morali saginjati i previjati da prođemo kroz uske prolaze.

Ubrzo je došla i zadnja noć koji je većina prošla bez spavanja s obzirom da smo u ranim satima morali krenuti prema Salzburgu.

Na putu za Salzburg posjetili smo duboki rudnik soli kroz koji smo putovali nogama, toboganom ali i brodom.

Došli smo u Mozartov grad gdje nas je dočekao festival na kojem se nažalost nismo mogli zadržati. Razgledali smo grad i vidjeli i Mozartovu kuću, večerali i uputili se prema Splitu.

Mislim da ne moram napominjati da je ovo putovanje koje ćemo pamtiti do kraja života.

Toma Puljak, 4.a