Filozofija 

RomanHallofPhilosophers1

Filozofija započinje pitanjima.
Zašto uopće nešto postoji?
Kakvog sve to ima smisla?
Što je čovjek?
Jesam li slobodan u djelovanju?
Što je istina?
Filozofija
Smisao filozofije opisuju sami filozofi.
PLATON: ”Filozofi ne ostaju kod mnoštva pojedinih predmeta koji imaju smo prividan bitak; oni idu dalje s neprestanim oduševljenjem dok ne shvate bit svakog predmeta kako doista jest”
ARISTOTEL: ”Jer onaj koji izabire ZNANJE radi njega samoga, izabrat će najviše i najvišu znanost, a to je o onome što je najspoznatljivije; najspoznatljiviji su prva počela i uzroci”.
R. DESCORTES: ”Filozofija podrazumijeva ne samo svakidašnju pamet, nego savršeno znanje o svim stvarima što ih čovjek može spoznati kako bi se bolje snalazio u životu, sačuvao zdravlje i otkrio sve umjetnosti”.
KARL POPER: ”Svaki čovjek ima neku filozofiju, znao on to ili ne. Priznajemo da te naše filozofije ne vrijede mnogo. Ali njihov utjecaj na naše mišljenje I djelovanje često je upravo razorno. Stoga postaje nužno da svoje filozofije kritički istražimo. To je zadaća filozofije”. . .
L. WITTGENSTEIN: ”Svrha filozofije je logičko razjašnjavanje misli. Filozofija nije teorija nego aktivnost. Filozofsko djelo sastoji se bitno od objašnjenja. Rezultat filozofije nisu ”filozofski stavovi” nego pojašnjavanje stavova”
J. G. FICHTE: ” Kakvu ćemo filozofiju izabrati ovisi o tome kakav je netko čovjek”.

Profesori filozofije

Jadran Beganović

Jadran Beganović

Profesor