4.A I 4.D EKSKURZIJA 26.8-3.9

 

Tekst napisale: Paula Nakić i Karmen Vilović -4.a

Fotografije snimile: Nina Kraljević, Karla Radović, Zorica, Marina - 4.d

Inspirirani višegodišnjim utjecajem profesorice Križanović, odlučili smo svoju ekskurziju provesti u Grčkoj, mediteranskoj zemlji mora i zabave, unatoč tome što nam u startu nije bilo dozvoljeno posjetiti svima dobro znani Zakynthos. Odlučili smo se za kombinaciju putovanja brodom te povratka avionom, a pratili su nas profesorice Jambrović i Luetić, te profesor Vrbatović.

Nakon vožnje trajektom do Ancone, posjetili smo San Marino, grad državu koju je osnovao Rabljanin Sv.Marin. Zatim smo se ukrcali na sljedeći brod do Grčke te nakon iskrcavanja posjetili samostane na stijenama Meteora, izvrsno mjesto za Instagram fotografije. Proslavili smo Mirkov rođendan na igralištu blizu hotela, gdje je atmosfera bila odlična zahvaljujući glazbenicima iz A razreda, Luki, Božanu, Mirku i Kali.

Posjetili smo Termopilski klanac, mjesto smrti Leonide i njegovih 300 Spartanaca, zatim Delfi, najznačajnije proročište antičkog svijeta. Proveli smo cijelo jedno jutro na slavnoj atenskoj Akropoli koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Na kraju putovanja grčkim kopnom posjetili smo i Korintski kanal, poznato kazalište Epidaur gdje nas je impresionirala njegova konstrukcija. Vidjeli smo i Mikenu, najmoćniji grčki polis čija je slava opjevana u Ilijadi i Odiseji.

Posjetili smo i Kretu, predivan otok s obalama na Egejskom i Libijskom moru. Tamo smo obišli brojne lokalitete kao što je Knos, palača mitskog kralja Minosa i labirint u kojem je na svoje žrtve vrebao Minotaur, te Fest, još jedna palača iz minojskog perioda. Vidjeli smo i mala mjesta kao što je Agios Nikolaos, a i kupali se u Libijskom moru na predivnoj Matali.

Naših je 9 dana u Grčkoj prošlo nevjerojatno brzo. Uživali smo u druženju jedni s drugima, razgledavanju bogate grčke povijesti i naravno, zabavi. Grci su izvrsni ugostitelji i nevjerojatno uslužni, što je naš boravak tamo učinilo još ljepšim.