Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike). Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je oko 250 učenika iz 44 zemlje širom svijeta pa tako i naš učenik Bartol Bučan, 1.c koji je osvojio brončanu medalju.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih trajala je deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja.

Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Bocvanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2017./18.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Čestitamo na izvrsnom rezultatu!

Slike preuzete s portala XV. gimnazije Zagreb https://www.mioc.hr/wp/?p=13062

 

Ove godine u školi je održan IV. Šahovski turnir kojeg su organizirali učenici naše škole: Bruno Kontri 4.c, Jakov Vodanović 4.c, Petra Kovačić 3.d i Ana Marija Čović 2.a. Prva tri mjesta osvojili su: 1. Borna Čotić, 2. Dino Cecić Sule, 3. Viktor Lazić.

Čestitamo pobjednicima i svima koji su sudjelovali!

Vidimo se dogodine J

četvrtak, 6. prosinca 2018. od 17 do 21 sat u prostorima Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu, na adresi Ruđera Boškovića 33, održala se Večer matematike koju organizira Splitsko matematičko društvo u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom, Odjelom za matematiku PMF-a u Splitu te učiteljima i nastavnicima matematike osnovnih i srednjih škola. Ova  manifestacija je projekt Hrvatskog matematičkog društva, a održava se već šestu godinu zaredom diljem Hrvatske prvi četvrtak u prosincu. U okviru programa u Splitu organizirana su predavanja, interaktivne radionice i matematičke igre za đake osnovnih i srednjih škola, kao i za njihove nastavnike i roditelje. Predavanja su držali i naši učenici.

Učenici Andrija Radica 4.b, Petar Jerončić 4.a i Bruno Pleština 4.a predstavili su naš eTwinning projekt "Fractal Dimension of a Coastline " učenicima srednjih škola, a to uključuje sljedeće:

  • što su fraktali i gdje ih susrećemo

  • problem mjerenja obale

  • umjetnički prikaz fraktalno ukrašenog božićnog drvca

  • računalni program za računanje duljine obale.

Osim poučnog dijela, bio je uključen i kreativni dio što je polaznicima radionice olakšalo razumijevanje programiranja u Pythonu.

Učenici Roko Lolić 4.c i Darko Vujica 4.b vodili su radionicu Kombinatorika s GeoGebrom učenicima osnovnih škola. Učionica je bila prepuna i djeca su bila oduševljena njihovim radom.